Які фактори впливають на вартість продуктів у країні? Розповів експерт

Економіка, Суспільство

На вартість продуктів харчування в Україні впливає кілька чинників, зокрема відсутність дотації для дрібних і середніх виробників і відсутність державного резерву.

Про це заявив економічний експерт Юрій Гаврилечко.

«Проблема ціни не в урожаї, а в інших факторах. Перше – у нас абсолютна більшість овочів, та й фруктів вирощуються в приватних господарствах. Вони регулюють обсяги посадки й орієнтуються на ціни поточного року. Тобто, ніхто не планує на кілька років вперед, що в разі ринкових змін позначається на вартості продуктів. Друге – дотації на виробництво сільгосппродукції отримують олігархи. Середні і дрібні виробники фактично не отримують нічого. При цьому (при дотаціях олігархів – ред.) хтось бачив зниження цін на яйця або курятину?», – підкреслив Ю. Гаврилечко.

Крім того, експерт вважає однією проблем, що впливають на вартість продуктів харчування, той фактор, що держава «не закуповує в резерв».

«Це потрібно для того, щоб природним економічним шляхом згладжувати і впливати на зміни цін і можливу нестачу продуктів. Якщо цього немає, то регулювати можна імпортом. Також є проблема зберігання і переробки. Наприклад, потужностей для зберігання просто не вистачає», – підкреслив експерт.

Добавить комментарий